Administrativno upravljanje zgradom i uloga upravnika zgrade

Kada pomislimo na profesionano upravljanje zgradom, svima nam prvo padne na pamet rukovođenje praktičnim poslovima kao što su čišćenje zgrade, popravke, održavanje liftova, funkcionisanje sistema obezbeđanja, čišćenje snega i tome slično. Ipak, osim što u vašoj zgradi žive dobro poznata komšijska lica, i sama zgrada je lice, i to pravno lice! Kao pravno lice, zgada sa sobom nosi mnogo administrativnih poslova koji se možda ne vide sa balkona ili kroz špijunku, ali su i te kako bitni za normalno funkcionisanje stambene zgrade.

Registracija zgrade

Ukoliko prethodni profesionalni upravnik to nije obavio, ili ukoliko je reč o tek useljenoj stambenoj zgradi, registracija stambene zgrade je prvi posao koji očekuje novog profesionalnog upravnika. Po novom Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada po prvi put je uspostavljen jedinstven sistem registracije stambenih zajednica u celoj zemlji. Registracija stambenih zajednica je uspostavljena kao „jednošalterski“ sistem, kojim se obezbeđuje registrovanje podataka o stambenoj zajednici na jednom mestu

Otvaranje računa zgrade

Kao i svako pravno lice, tako i stambena zgrada mora da ima otvoren račun u poslovnoj banci. Većinu stvari koje stambena zgrada plaća izvođačima, dobavljačima i državnim organima, zgrada plaća preko računa, o kom se stara profesionalni upravnik zgrade.

Vođenje evidencije

Jedna od uloga upravnika zgrade jeste i vođenje različitih vrsta evidencija, kako bi mogao efikasno da anlaizira stanje u zgradi, pravi predviđanja i na vreme preduzima neophodne radnje za pravilno funkcionisanje zgrade. Važne evidencije upravnika zgrade su svakao evidencija stanara, podstanara, kao i vlasnika i zakupaca posebnih delova zgrade, poput garaža, parking mesta i lokala.

Informisanje svih stanara zgrade

Svi stanari zgrade, kao i vlasnici posebnih delova zgrade, imaju pravo na pravovremeno i tačno informisanje o svim aspektima funkcionisanja zgrade. To je jedan od važnih poslova upravnika zgrade, jer se odnosi i na sve ostale aspekte života u zgradi. Nekada se komunikacija odvijala pre svega lično, na sastancima nekadašnjeg kućnog saveta, kao i na oglasnoj tabli, koja je bila glavno sredstvo komunikacije. Danas, kada živimo u eri komunikacija, to je mnogo lakše i efikasnije, jer se komunikacija uglavnom odvija u grupama na društvenim mrežama, ili servisima za komunikaciju poput Vibera.

Podeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

ANGAŽUJTE PROFESIONALNOG UPRAVNIKA ZGRADE

Još članaka

Kada pozvati upravnika zgrade?

Profesionalni upravnik zgrade je na neki način glava kuće u kojoj svi živimo, neko ko vodi računa o intertesima zgrade i svih stanara. Upravnik zgrade