Kako da zgrada uštedi na energiji?

Svakoga dana, slušamo o energetskoj krizi, stezanju kaiša, merama štednje, a u poslednje vreme i o nečemu na šta smo (srećom) gotovo i zaboravili – restrikcijama! Ovo je nešto što će pogoditi sve stanare svih zgrada u Srbiji, bez obzira na lokaciju ili cenu kvadrata. Upravo zato, potrebno je da svi na vreme počnemo da doprinosimo sveukupnoj štednji i olakšamo našem energetskom sistemu, ali i svom sopstvenom džepu.

Šta je energetska efikasnost zgrade?

Energetska efikasnost, najprostije rečeno, znači iskorišćenje manje količine energije za obavlјanje nekog posla ili određene aktivnosti. Kada govorimo o energetski efikasnim zgradama, onda mislimo na zgrade koje troše manje energije za zadovoljenje životnih potreba stanara, a misli se na održavanje prijatne sobne temperature, neophodno osvetlјenje i druge potrebe za život i rad stanara u zatvorenom prostoru. Obično štednja podrazumeva da se odričemo određenog komfora, dok mere energetske efikasnosti ne smeju da umanjuju uslove za rad i život lјudi, odnosno da naruše osećaj ugodnosti.

Kako može da se unapredi energetska efikasnost stare zgrade?

Nikada nije kasno za unapređenje, posebno ako vaš upravnik zgrade ima svest i znanje o značaju energetske efikasnosti za sve stanare stambene zgrade. U nadležnosti upravnika zgrade je da pokrene inicijativu i sprovede neke od mera koje se odnose na energetsku efikasnost, kao što je popravka ili zamena prozora, sanacija fasade i toplotnog omotača zgrade, unapređenje sistema toplotnog snabdevanja, kao i unapređenje sistema pripreme tople sanitarne vode. Na ovaj način se može podići stepen energetske efikasnosti za čak jedan razred!

Upravnik zgrade podiže svest svakog stanara

Od toga da li gasimo sijalicu kada izađemo iz prostorije, do pažljivog odabira izolacije, sve je to deo svesti svakoga od nas o značaju energetske efikasnosti. Upravnik zgrade je glava kuće i od njegovog odnosa prema nekom pitanju, to će biti ili neće biti nešto o ćemu stanari zgrade razmišljaju. Zadatak upravnika zgrade je da, posebno u ovakvim neizvesnim vremenima, povećava svest svih stanara zgrade o tome koliko je bitno da svi doprinesu, ali i da da lični primer.

Ušteda energije je i ušteda novca

Ukoliko kao zgrada svi budu jedinstveni u tome da je energetska efikasnost stambene zgrade važna, to će se odraziti i na kućni budžet svakog od stanara! Manje hladnog vazduha u zajedničkim prostorijama i hodnicima (ili toplog tokom leta), manje vlage, znači i manje potrošnje energije za grejanje svakog stana u zgradi. Ukoliko do sada niste razmišljali o ovim stvarima, sada je pravo vreme. Zima dolazi. Razmislite da li vaš upravnik zgrade vodi računa o vašim troškovima za struju i grejanje.

Podeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

ANGAŽUJTE PROFESIONALNOG UPRAVNIKA ZGRADE

Još članaka

Pet osobina vrhunskog upravnika zgrade

Svi se sećamo predsednika kućnog saveta iz vremena kada smo bili deca. To su obično bili penzioneri, zaduženi za menjanje sijalica i redovno očitavanje vodomera