Uloga upravnika zgrade u održavanju lftova

Koliko često vam se desilo da se umorni vraćate sa posla ili sa treninga i nakon nekoliko minuta očaja i pozivanja lifta, shvatite da lift u vašoj zgradi ne radi? Ako vam je taj osećaj dobro poznat, pažljivo pročitajte ovaj tekst i saznajte kakva je uloga upravnika zgrade, šta su mere predostrožnosti koje svaka zgrada treba da preduzme i kako da vam lift u vašoj zgradi uvek bude na raspolaganju.

Održavanje liftova

Predviđeni radni vek lifta je obično nekoliko decenija, a u Beogradu pojedini liftovi iz predratnih zgrada uskoro pune 100 godina! Ipak, da bi lift bio dugovečan i pouzdan, potrebno je da se redovno održava. Samo redovni pregled lifta, za čije organizovanje je nadležan upravnk zgrade, garantuje da će on raditi kada vam najviše bude trebao. Jedna od važnih obaveza upravnika zgrade je da vodi računa o održavanju:

  1. Tehničke ispravnosti lifta
  2. Bezbednosti lifta
  3. Higijene lifta

Uloga upravnika zgrade u održavanju lifta

Upravnik zgrade je zadužen da zajedno sa stručnim timom sprovodi redovnu analizu stanja lifta i zajedno sa njima priprema plan za dalje održavanje. Sam profesionalni upravnik zgrade ne mora da bude stručnjak za liftove, ali mora da bude dobar organizator i da posebno vodi računa o lifotivma, jer je njihova uloga bitna kako za lakši život, tako i za bezbednost svih stanara.

Predstavljanje plana održavanja liftova zajednici stanara zgrade

Nakon što se izvrši analiza stanja liftova u zgradi, profesionalni upravnik zgrade kreira plan održavanja liftova i prezentuje ga svim stanarima zgrade. Svi stanari, na predlog upravnik zgrade, donose najbolju odluku o tome ko će i na koji način voditi računa o održavanju liftova.

Šta sve spada u održavanje liftova

U održavanje liftova spada sve ono što je neophodno da bi lift normalno i uvek funkcionisao. Pored nekih stvari koje nam prve padaju na pamet, kao što su higijena, zamena sijalica ili zamena poda, tu spada i zamena razbijenog stakla, provera rada i održavanje noseće užadi ili lanaca i njihove veze s kabinom i protivtegom, proveru i održavanje pravilnosti rada svih sigurnosnih uređaja, naročito rada sigurnosnih uređaja kočnice pogonske mašine, hvatačkog uređaja, graničnika brzine, i mnogih drugih stvari za koje nismo ni čuli, a jako su važne za normalan rad lifta.

Ali, nije na vama da o tome brinete, to je posao profesionalnog upravnika zgrade, licenciranog za ovu vrstu posla. Zbog toga pažljivo birajte profesionalnog  upravnika zgrade i budite sigurni da će vaša zgrada uvek funkcionisati kako treba!

 

Podeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

ANGAŽUJTE PROFESIONALNOG UPRAVNIKA ZGRADE

Još članaka

Kada pozvati upravnika zgrade?

Profesionalni upravnik zgrade je na neki način glava kuće u kojoj svi živimo, neko ko vodi računa o intertesima zgrade i svih stanara. Upravnik zgrade