Upravnik zgrade: ko vodi računa o našoj “kući”?

Svi mi vodimo svoje domaćinstvo i čuvamo svoje stanove najbolje što umemo. Ali šta se dešava sa svim onim delovima našeg doma i poslovima koji nisu naši, a nisu ni komšijini? Onim površinama i prostorijama koji su pomalo svačiji, a pomalo ničiji? Odgovor bi trebalo da bude – svi mi, ali ipak postoji neko ko je u tome profesionalac. 

Zgrada nije samo građevina u kojoj živimo, ona je i organizacija koja mora da funkcioniše dvadeset i četitri sata. Ima svoje probleme, izazove, potrebe i predstavlja „živi organizam“ koji treba održavati.
Osoba zadužena za to je upravnik zgrade, profesioanalno lice koje zgradu vodi i predstavlja u pravnom i organizacionom smislu.

Odakle dolazi upravnik zgrade?

Zgradom upravlja skupština stanara, koju čine svi vlasnici stanova. Upravnika zgrade mogu odabrati među sobom, ili angažovati profesionalce specijalizovane za posao upravljanja zgradom. Ono što je važno za svakoga ko živi u zgradi je to što profesionalnog upravnika zgrade niko ne može da nametne ili postavi osim samih stanara. 

Šta sve radi upravnik zgrade

Ukratko, upravnik zgrade zastupa i predstavlja stambenu zajednicu i izvršava njene odluke. Dakle, on nije nikakav vladar, direktor ili samovoljni donosilac odluka na nivou zgrade. On jednostavno sprovodi odluke čitave stambene zgrade. 

Sve one „dosadne“ stvari koje niko ne želi da radi,
a moraju da se urade za zgradu

Zapitajte se da li uopšte znate da zgrada podnosi nešto što se zove prijava za registraciju pravila vlasnika? A da li ste uopšte čuli za rešenje o registraciji stambene zajednice, koje inače mora da stoji na vidnom mestu u ulazu? Naravno da niste, jer su to samo neke od brojnih administrativnih birokratskih peripetija koje su neophodne za funkcionisanje stambene zgrade, a kojim niko u svoje slobodno vreme ne želi da se bavi.

Ko drži novčanik zgrade?

Upravnik zgrade se, između ostalog, bavi i kompletnim finansijama stambene zgrade. Dakle, on raspolaže sredstvima sa tekućeg računa stambene zajednice, vodi evidenciju o prihodima i rashodima stambene zajednice, podnosi skupštini stambene zajednice izveštaj o radu koji posebno sadrži prikaz ukupnih prihoda i rashoda stambene zajednice. Dakle, ukratko, domaćinski upravlja zgradom, ispred svih stanara, odnosno ispred čitave stambene zajednice.

Šta ja imam od dobrog upravnika zgrade?

Zgrada u kojoj živimo, u velikoj meri određuje kvalitet našeg života. Pored lokacije i naravno našeg stana, način na koji zgrada odnosno ulaz funkcioniše je vrlo bitan. Da li je zgrada čista, bezbedna, da li liftovi rade, sve to su stvari koje vrlo direktno određuju i kvalitet života svakog stanara.

Na kraju krajeva, naša nekretnina je i naša imovina, odnosno vrednost i investicija koju sutra možemo iznajmljivati ili prodati. Dobar upravnik zgrade, koji profesionalno upravlja zgradom i sarađuje sa zajednicom stanara, u velikoj meri svojim radom može da utiče na vrednost našeg stana. 

Podeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

ANGAŽUJTE PROFESIONALNOG UPRAVNIKA ZGRADE

Još članaka

Kako da zgrada uštedi na energiji?

Svakoga dana, slušamo o energetskoj krizi, stezanju kaiša, merama štednje, a u poslednje vreme i o nečemu na šta smo (srećom) gotovo i zaboravili –