Uloga upravnika zgrade od temelja do krova!

Zbog čega vam se čini da su neke zgrade novije gradnje, ali su zapravo stare po nekoliko decenija? Ok, možda su neke prosto modernije arhitekture, ali tajna je ipak u održavanju zgrade, i to ne samo u održavanju higijene ili liftova, već i o održavanju onih delova zgrade za koje većina nas misli da se održavaju same od sebe, poput fasade ili krova!

Upravnik zgrade je službeno lice zgrade,  a fasada je njeno lice za ceo grad!

Fasada je najizloženija svim  spoljnim uticajima na zgradu, kao što su vetar, oluje, kiše, snegovi, zagađenja… Upravo zato je njeno održavanje jako bitno, jer ona osim estetske, ima i važnu funkcionalnu ulogu za celu zgradu. Uloga upravnika zgrade je da, pre svega, organizuje preventivnu zaštitu fasade, zatim da angažuje stručna lica koja rade proveru stanja fasade i da blagovremeno saniraju sva oštećenja koja nastaju na fasadi. Osim toga, ono što je bitno za sve stanare stambene zgrade, a za šta je takođe nadležan upravnik zgrade jeste izgled. Fasade su često inspirativne za crtanje grafita, a izložena je i sve većim zagađenjima koja se i te kako primećuju na zgradi. Za sve ove poslove neophodno je da upravnik zgrade organizuje strčnjake koji su specijalizovani za izvođenje ove vrste visinskih radova, na najbolji mogući način.

Održavanje staklenih površina zgrade

Svako ko vodi računa o svom stanu, makar jednom mesečno opere i prozore. Ipak, prozori stanara nisu jedine staklene površine koje zahtevaju održavanje. Postoji mnogo staklenih površina koje zahtevaju profesionalne visinke radove, kao što su svetlarnici ili krovni prozori, koji se moraju održavati  i sa spoljašnje strane jer se mnogi od tih prozora ne otvaraju. Upravo zbog toga, upravnik zgrade mora da bude na visini zadatka i obezbedi profesionalne izvođače visinskih radova.

Oluka se niko ne seti, dok ne padne velika kiša!

Sve češće čujemo kako su pale stogodišnje kiše. Vreme je da se naviknemo na činjenicu da je to sve češća pojava. Presudnu ulogu pri elementarnim nepogodama, ali i kod najobičnije kiše, ima upravo oluk. Zbog toga je važno da upravnik zgrade pravovremeno vodi računa o njegovom održavanju , čišćenju spolja i iznutra, ali i popravkama. Ti radovi se uglavnom izvode na velikim visinama i zahtevaju stručne ekipe ljudi specijalizovane za visinske radove.

Održavanje krova čuva celu zgradu!

Ukoliko krov nije pravilno održavan, on neće napraviti problem samo u potkrovlju, već u celoj zgradi, do samih temelja. Jednostavno, ulazak vode i vlage pravi sistemske probleme celoj zgradi. Zbog toga je na upravniku zgrade da na vreme organizuje pravilno održavanje krova zgrade sa stručnim ljudima, što uključuje krpljenje crepa, zamenu lima, ali i čišenje snega i leda, koji mogu da budu i bezbednosni problem za sve prolaznike.

Sve ove stvari nameću zaključak da jedan upravnik zgrade mora uvek da bude na visini zadatka i da vodi računa o svim visinskim radovima, ako što će angažovati najbolje stručne timove za te poslove.

Podeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn