Ko se bavi održavanjem zgrade i šta su izazovi?

Šta spada u održavanje zgrade i koja je uloga upravnika zgrade?

Šta vam prvo pada na pamet kada kažemo „održavanje zgrade“? Verovatno ste pomislili na čistačicu u Borosanama, sa džogerom u ruci i sebe kako preskačete mokri, tek prebrisani pod svog ulaza.
Ipak, održavanje zgrade je mnogo više od toga i važno je da o ovom aspektu stanovanja i čuvanja svoje zgrade i ulaza u kojem živimo, mislimo pre nego što se pojave problemi. Dakle, održavanje nije jednako – čišćenje!

U održavanje spada očuvanje bezbednosti zgrade, stanara i posetilaca, zatim funkcionalnost, održavanje higijene, pa i samog izgleda zgrade i estetike. Sve ovo spada u održavanje zgrade i u nadležnosti je vašeg profesionalnog upravnika zgrade. 

 

Miran san i mirno stanovanje, bez brige

Ulazite u svoju zgradu, svetlo se ugasi. Ako vam ovo zvuči kao početak trilera ili horor priče, onda vaš upravnik zgrade nije uradio dovoljno za bezbednost vaše zgrade. Očuvanje bezbednosti zgrade je jedan od najvažnijih poslova upravnika zgrade. Uzalud je lepo okrečen ulaz, ako se u njemu ne osećate potpuno bezbedno, u bilo koje doba dana ili noći. Pravilno upravljanje zgradom znači da su svi bezbednosti aspekti jedne zgrade, na najvišem mogućem nivou. Od same brave, koja uvek radi, vrata koja se sama zatvaraju, do nadzornih kamera i automatskog svetla isped samog ulaza. Profesionalnni upravnik zgrade zna važnost ovih stvari i zna kako da ih obezbedi i održava funkcionalnim, kako bi svaki stanar u zgradi bio siguran u svoju i bezbednost ljudi koje voli.

 

Lepo je ali (ne) radi 

Estetika stambene zgrade je važna, jer donekle utiče na kvalite života, kao i na cenu same nekretnine. Ali ako iz lepog ulaza do svog stana morate peške na 14. sprat, uređenost zgrade je slaba uteha dok se borite za dah na stepeništu. Funkcionalnost zgrade je ključna, jer ona omogućava i bezbednost u sveukupan kvalitet stanovanja. Redovno održavanje (liftova, sistema za protivpožarnu zaštitu, intefrona, osvetljenja) zgrade je preduslov da sve radi i da ne zakaže onda kada je najpotrebnije! Upravnik zgrade je glavna osoba koja rukovodi održavanjem funkcionalnosti zgrade i od njega zavisi da li će lift na dan vaše selidbe zaista raditi!

 

Čisto od ulaza do stana

Svi mi redovno (ili malo manje redovno) usisavamo svoje stanove, brišemo podove i prašinu. Ali šta to vredi ako od ulaznih vrata zgrade gazimo kroz prašinu i prljavštinu? Prljavština se vrlo brzo „odomaći“ i na nju se navikenmo kao na stanje stvari i tešimo se time da je makar naš stan čist. Ali, i zgrada je naša kuća i treba da bude čista!  Zbog toga je ovo veoma važan posao upravnika zgrade. Ne da briše hodnike, već da organizuje službu koja se profesionalno bavi čišćenjem zgrade i odgovoara upravniku zgrade, a on zatim i svim stanarima. 

 

Život u zgradi treba da bude lep

Mi smo vizuelna bića. Zbog toga smo uvek spremni da se više potrudimo oko osobe koja nam se vizuelno dopada, da više platimo lepši auto, da dalje otputujemo na lepše destinacije. A koliko je tek važno da mesto u kojem provedemo veći deo svog života bude prijatan oku? Naravno, bezbednost, funkcionalnost i higijena su neophodni da bi zgrada funkcionisala kako treba, ali uvek zahtevajte od svog upravnika zgrade da vašu zgradu održava i čini uvek lepo, jer je to njegov posao!

Podeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

ANGAŽUJTE PROFESIONALNOG UPRAVNIKA ZGRADE

Još članaka

Kako da zgrada uštedi na energiji?

Svakoga dana, slušamo o energetskoj krizi, stezanju kaiša, merama štednje, a u poslednje vreme i o nečemu na šta smo (srećom) gotovo i zaboravili –