Zaključavanje ulaznih vrata zgrade – koliko je bezbedna zgrada u kojoj živite?

Koliko često nekome kažete „javi se kad stigneš kući“? Zbog čega toliko brinemo o svojoj i tuđoj bezbednosti, čak i na mestima gde prirodno da se osećamo sigurno, poput zgrada u kojima živimo i kakvu ulogu ima upravnik zgrade u toj oblasti? Kao i u svemu ostalom što se tiče života zgrade i zajednice stanara, uloga je velika!

Zaključavanje ulaznih vrata zgrade

Vođenje računa o bezbednosti zgrade počinje od ulaznih vrata, odnosno od toga da ne može bilo ko da uđe u zgradu. Danas gotovo da nema zgrade u Srbiji koja nema interfon, ali koliko i kako ti interfoni rade, to je već drugo pitanje. Upravnik zgrade je dužan da vodi računa o tome da je interfon uvek u funkciji. Svakako, skup usluga varira u zavisnosti od paketa i cena profesionalnog upravnika, za koje se stanari zgrade odluče.

Šta su bezbenosni izazovi jedne stambene zgrade?

Pre svega, hodnici zgrade i zajedničke prostorije u stambenoj zgradi mnogima deluju kao „ničija zemlja“, mesta gde mogu da rade šta žele, jer ne ometaju ničiji privani prostor. Takvo shvatanje može da bude inspiracija za razne ljude koji žive oko nas, a čije namere nisu dobre i izazivaju ozbiljnu pretnju za celu zajednicu stanara. Ta mesta, posebno hodnici i podzemne prostorije, ukoliko upravnik zgrade o tome ne vodi računa, mogu da deluju kao set za horor film. 

Ukoliko se zgrada i zajedničke prostorije ne zaključavaju i ukoliko se ne vodi računa o osvetlljenju i video nadzoru, takve zgrade i ulazi jesu potencijalno opasni. Uloga upravnika zgrade je upravo da vodi računa o bezbednosti ulaza i same zgrade, ali i o raznim pratećim zadacima kao što je čišćenje zgrade i održavanje lifotva u zgradi.

Osvetljenje

Mrak je pozornica za sve one sa lošim namerama. Od sitnih džeparoša, do onih koji mogu da ugroze fizičku bezbednost stanara zgrade. Zbog toga je uloga upravnika zgrade da vodi računa o održavanju osvetljenja u celoj zgradi, posebno u hodnicima i „zavučenim“ delovima zgrade. To održavanje se mora obavljati redovno, u skladu sa planom za održavanje zgrade.

Nadzorne kamere

Primarna uloga nadzornih kamera je pre svega – prevencija! Ukolko postoje nadzorne kamere u zgradi, i ako postoje jasno vidljive oznake da je stambena zgrada pod video nadzorom, to će odvratiti sve one koji imaju loše namere. 

Ukoliko do nekog incidenta, poput krađe ili nečeg goreg, ipak dođe, nadzorne kamere će pomoći u pronalaženju krivca. Dakle, uloga nadzornih kamera je višestruka, a upravnik se stara da je sistem nadzora uvek u funkciji!

Jasno je da pre svega svi stanari zgrade moraju da vode računa o svojoj bezbednosti, ali na upravniku zgrade je da preduzme sve preventivne mere kako bi nivo bezbednosti svih stanara bio na neophodnom nivou.

Podeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn