Licenca za upravnika zgrade

Upravnik zgrade može da bude svako koga izabere većina članova skupštine stanara, ali samo ukoliko poseduje zvaničnu licencu .

Profesionalni upravnik licenca

Oblast upravljanja zgradom je zakonski vrlo jasno definisana u najboljem interesu svih stanara stambene zgrade. Kako funkcija ne bi došla u „pogrešne ruke“ nekoga ko nema kompetencije za obavljanje ovog odgovornog posla. 

Posao upravnika zgrade je usmeren na dobro funkcionisanje celokupne zgrade, rešavanje različitih vrsta problema, kao i organizaciju koja se odnosi na čišćenje zgrade i održavanje zgrade. Zbog toga je za stambenu zajednicu najbitnije da upravnik poseduje neku vrstu dokaza, poput licence za profesionalnog upravnika zgrade, koja dokazuje njegove kompetencije.

Ispit za profesionalnog upravnika – ko izdaje licencu?

Licenca za profesionalnog upravnika izdaje se od strane Privredne komore Srbije, tačnije, njihovog centara za edukaciju. Obuka za profesionalne upravnike se organizuje svakog meseca, tokom cele godine, u regionalnim komorama. Obuka traje čak 50 školskih časova, odnosno 7 dana.

Nakon što položi ispit za upravnika zgrade, svaki kandidat je u obavezi i da stečenu licencu zvanično upiše u Registar. U pitanju je Registar profesionalnih upravnika, za čije vođenje je zadužena Privredna komora Srbije.

Koliko traje licenca za upravnika zgrade?

Licenca profesionalnog upravnika traje pet godina i može se obnoviti. Zahtev za obnovu licence podnosi se na sajtu Privredne komore Srbije.

Profesionalni upravnik zgrade licenca – da li se može izgubiti pre vremena? 

Naravno, kao i svaka licenca koja dokazuje da je osoba sposobna i podobna da obavlja određeni posao, i licenca za profesionalnog upravnika zgrade se može izgubiti. Posao koji obavlja licencirani upravnik zgrade, može se proveravati od strane komunlanog inspektora iz opštine u kojoj upravnik radi.

Oduzima u slučaju povrede profesionalnih standarda i normativa profesionalne odgovornosti, što se utvrđuje vođenjem postupka pri sudu časti koji organizuje Privredna komora Srbije.

Upravnik zgrade licenca

Kada je u pitanju profesionalni upravnik cena varira zavisno od paketa za koji se stanari zgrade odluče. Tako, pored upravljanja zgradom, mogu biti uključene i druge usluge kao što su održavanje liftova, ali i održavanje spoljašnosti zgrade i prostora oko nje kroz usluge kao što su visinski radovi i čišćenje snega

Iz svega navedenog, jasno je koliko je važna uloga upravnika zgrade. Svakako, licenca ni u jednoj profesiji nije garant da će posao biti uvek besprekorno obavljen, ali ipak dokazuje da je osoba stručna za posao koji obavlja!

Podeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn