Profesionalni upravnik zgrade ili komšija upravnik?

Prema zakonu o stanovanju, svaka stambena zgrada, bez obzira na površinu ili broj stanara mora da ima upravnika zgrade, koji zastupa zgradu kao pravno lice i vodi računa o tome da normalno funkcioniše tokom cele godine. Upravnika zgrade bira skupština stanara stambene zgrade i toj skupštini upravnik polaže račune i radi u njihovom najboljem interesu. Svaka stambena zgrada ima pred sobom izbor – da li da odaberu jednog od njih, svog komšiju, da bude upravnik zgrade ili da se okrenu angažovanju profesionalnog upravnika zgrade. I jedna i druga opcija imaju svojih prednosti, ali kada se sagleda opus posla i potrebna znanja i veštine, čini se da je profesionalni upravnik zgrade ipak bolji izbor. Evo i zašto…

Poznavanje propisa o upravljanju stambenom zgradom

Komšija kojeg poznajete godinama možda bolje poznaje vas i ostale komšije, ali pitanje je koliko zaista zna sve što je potrebno o upravljanju zgradom kao upravnik zgrade. Upravnik zgrade nije samo neko ko saziva skupštinu stanara, on predstavlja stambenu zgradu kao pravno lice, koristi pečat, stavlja svoj potpis kao ovlaščeno lice i njegovo neznanje ga može dovesti u nenamerni prekršaj i time napraviti štetu ne samo sebi, nego i čitavoj zgradi. Upravnik zgrade danas ima funkciju koja je mnogo više od onoga što je nekada bila, kada su se birali predsednici kućnog saveta.

Vreme za obavljanje posla upravnika zgrade

Kada razmišljamo o tome da li je bolji izbor za upravnika zgrade komšija iz ulaza ili profesionalni upravnik, treba voditi računa i o tome da ova funkcija ipak iziskuje vreme i posvećenost. Ukoliko je vaš komšija zaposlen, ima porodicu i uobičajeni društveni život, pitanje je koliko će vremena, volje i entuzijazma moći da posveti upravljanju zgradom. Komšiji je to dodatna aktivnost, a profesionalnom upravniku zgrade je to posao.

Koliko komšija zna šta ga očekuje?

Upravnik zgrade je neko ko vodi računa o normalnom funkcionisanju zgrade tokom cele godine, što obuhvata redovne poslove poput zamene sijalica, vođenje računa o bezbednosti zgrade, o tome da nadzorne kamere rade, da se vrata zaključavaju i slično, briga o održavanju higijene zgrade. Naravno, tu su i sezonski poslovi poput pripreme zgrade za zimu, organizovanje čiščenja snega i leda, briga o skloništima itd. Poslova je mnogo, zbog čega je važno da ih ipak obavlja profesionalac.

Posedovanje licence za upravnika

Profesionalni upravnik zgrade mora da poseduje licencu za upravnka zgrade. To je ipak validan dokaz da ta osoba zna sve što je potrebno znati za obavljanje ovog kompleksnog posla. Sve ovo naravno ne znači da je izbor komšije obavezno loš izbor, ali kao i u svakoj drugoj oblasti od koje vam donekle zavisi normalno funkcionisanje života, profesionalac je uvek bolji izbor!

Podeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn