Koliko je čista zgrada u kojoj živite?

 

I lokacija i kvadratura, i stolarija i pogled… Sve su to važne stvari koje odlikuju jednu zgradu kao mesto za život. Ipak, ako do svog stana moramo da gazimo preko smeća, prašine i nereda, onda nam to znatno kvari uslove i kvalitet svakodnevnog života, posebno narušavajući bezbednost po naše zdravlje!

Ko je odgovoran za higijenu u zgradi?

Na prvu pomisao, rekli bismo čistačica, zar ne? Ipak, odgovor je – upravnik zgrade, odnosno mi sami kao stanari, jer je izbor upravnika zgrade uravo u našim rukama. Profesionalni upravnik zgrade odgovoran je da organizuje čišćenje zgrade i održavanje higijene u njoj. Naravno, to ne podrazumeva da upravnik zgrade uzme metlu u ruke (mada nije zabranjeno), već da na najbolji mogući način i u skladu sa najboljim interesima zajednice stanara, organizuje profesionalce koji će brinuti o čišćenju zgrade.

Šta sve podrazumeva čišćenje zgrade?

Iako zvuči kao jedna od najjednostavnijih stvari kojima se bavi upravnik zgrade, ovo je i te kako zahtevan posao. Osim brisanja podova i pajanja paučine, čišćenje zgrade podrazumeva analizu, plan i sprovođenje čišćenja na nivou cele godine, uzimajući u obzir broj kvadrata zajedničkih prostorija i hodnika, broj stanova, godišnje doba i tome slično.

U čišćenje zgrade spada pranje podova, sakupljanje prašine u hodnicima, čišćenje zajedničkih prostorija, održavanje higijene lifta, čišćenje stepeništa, čišćenje poštanskih sandučića, pražnjenje kanti za otpatke i mnoge druge stvari na koje ne obraćamo mnogo pažnje, a jako su važne za normalno funkcionisanje zgrade.

Šta stanari zgrade mogu da urade za čistoću svoje zgrade?

Iako se održavanje higijene oslanja na čišćenje, najvaću ulogu imaju upravo sami stanari, jer kao i u svemu drugom, bolje je sprečiti nego lečiti. Dakle, prvi korak je da svako od nas povede računa da ne prlja svoj ulaz, da ne baca smeće i slično. Druga najvažnija stvar je da izaberemo pravog profesionalnog upravnika zgrade, koji je na kraju najodgovorniji za to kako zgrada funkcioniše u svim segmentima, pa i u higijeni.

 

Podeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn