Da li je vaša stambena zgrada spremna za zimu?

Poslednjeg dana oktobra, na neočekivanih i prijatnih 20-ak stepeni, o zimi gotovo da niko i ne razmišlja. Ipak, upravnik zgrade i te kako mora da misli o tome na vreme, jer će ledeni dani stići vrlo brzo, a zgrada mora da bude pripremljena za to! Postoji niz stvari vezanih za pravilno funkcionisanje zgrade u zimskom periodu o kojima je potrebno voditi računa. Ukoliko upravnik zgrade ne vodi računa o pripremi zgrade za zimu na vreme, postoji velika opasnost od izbijananja niza problema za sve članove stambene zajednice.

Energetska efikasnost zgrade

Stara izreka je da je bolje sprečiti nego lečiti. Tako je i sa energijom stambene zgrade, posebno kada je reč o energiji koja se koristi za zagrevanje zgrade. Ukoliko nedostaju stakla na prozorima ili vratima, ili ukoliko prozori i vrata dobro ne dihtuju, to će se i te kako odraziti i na zagrevanje svakog od stanova u zgradi. Dugoročni i konstantni rad upravnika zgrade na energetskoj efikasnosti i tehničkoj ispravnosti zgrade obezbediće potpunu spremnost zgrade za optimalno i ekonomično funkcionisanje u zimskom periodu. Zadatak upravnika zgrade je da uslovi stanovanja u stambenoj zgradi za sve stanare budu konstantni tokom cele godine, bez obzira na godišnje doba.

Čišćenje zgrade u zimskim uslovima

Ukoliko su tokom drugih godišnjih doba glavni neprijatelji prašina i blato, onda su sneg i led tokom zime daleko ozbiljniji i neugodniji protivnik. Upravnik zgrade je dužan da zgrada tokom zimskog perioda ima raspoloživu so, kao i adekvatne alate za čišćenje snega i leda. Osim neugodne prljavštine, led i sneg mogu da uzrokuju i ozbiljne prelome ukoliko se neko od stanara ili posetilaca zgrade oklizne. Organizovanje čišćenja snega i leda ispred ulaza, kao i na prilazima zgradi, izuzetno je važno i tu upravnik zgrade mora da pokaže dodatnu odgovornost.

Osim čišćenja prilaza, vrlo je važno i čišćenje ledennica sa krovova, streha i oluka, koje su posebno opasne u periodu kada sneg počne da se topi.

Koja je uloga upravnika zgrade u svemu?

Kada je u pitanju upravnik zgrade cena je često i izuzetno povoljna u odosu na posao upravnika zgrade, koji je tu da tokom cele godine vodi računa o pripremi zgrade za zimu kao najizazovnije godišnje doba. Priprema za zimu nije kampanjski posao, ali ovo je svakako period kada je potrebna posebna pažnja upravnika zgrade da pripremi stambenu zgradu za normalno funkcionisanje tokom zimskih meseci.

Podeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn