Izbor upravnika zgrade – kako loš izbor može uticati na stanare?

Upravnik zgrade je osoba o kojoj niko od nas ne razmišlja, ili razmišlja jako retko. Tako bi barem trebalo da bude, ukoliko dobro radi svoj posao. To znači da stambena zgrada funkcioniše kako treba, da nema problema, vanrednih situacija ili incidenata. A ukoliko se problemi pojave, rešavaju se u najkraćem mogućem roku. Zašto bismo onda uopšte razmišljali o toj temi? Pa, zato što je kao i kod svih drugih stvari u životu, bolje sprečiti nego lečiti. U prevodu, bolje na vreme razmišljati o pravom izboru upravnika zgrade, nego da se njime stalno bavimo ukoliko napravimo pogrešan izbor. Kako je upravnik zgrade neko ko  odgovara za pravilno funkcionisanje zgrade tokom cele godine, evo samo nekih od problema koji mogu da nastanu ako napravimo pogrešan izbor.

Upravnik zgrade i bezbednost stanara

Jedna od najvažnijih funkcija upravnika zgrade je briga o bezbednosti stambene zgrade. To podrazumeva pravovremeno i stručno planiranje, pronalaženje stručnih i odgovornih saradnika i briga o blagovremenom održavanju sistema za bezbednost zgrade: u šta spada ispravnost brava na ulaznim vratima i interfona, ispravnost sigurnosne kamere, kao i osvetljenje ispred ulaza, u hodnicima i zajedničkim prostorijama, kao i zaključavanje ulaznih vrata zgrade. Ukoliko je vaš upravnik zgrade nedovoljno odogovoran ili stručan, to za posledicu može imati život u nebezbednoj zgradi!

Otežan život u stambenoj zgradi

Stambena zgrada u kojoj živimo je naša kuća, koliko i stan koji u njoj posedujemo. Imamo pravo da očekujemo da sve u našoj stambenoj zgradi funkcioniše, ako ne savršeno, onda makar dovoljno da nam ne otežava život. To znači redovno čišćenje zgrade i održavanje zgrade, odnosno da nam ulaz i hodnici budu čisti, da lift radi, a da prilaz tokom zime ne bude okovan snegom i ledom. Ukoliko nam nešto u stambenoj zgradi stalno ili često smeta, možda je vreme da se zapitamo da li na poziciji upravnika zgrade imamo pravog čoveka i da li je vreme da taj posao preuzme proesionalni upravnik zgrade.

Budžet zgrade i administracija kojom se bavi upravnik zgrade

Upravnik zgrade je neko ko zastupa stambenu zgradu kao pravno lice, koristi pečat zgrade, zalaže se za interese zajednice stanara pred opštinskim i gradskim organima. Samo ovo su sasvim dovoljni razlozi da pažljivo vodimo računa o tome ko će zastupati našu zgradu i na koji način. Druga važna stavka je budžet stambene zgrade i finansije kojima se bavi upravnik zgrade. Naravno, on polaže račune skupštini stanara zgrade, ali ukoliko se na mestu upravnika zgrade ne nalazi prava osoba, može doći do zloupotreba i različitih administrativnih problema, zbog čega će najviše ispaštati sami stanari zgrade.

Licenca za upravnika zgrade je jedan od faktora koji je bitno uzeti u obzir, imajući u vidu da izbor upravnika nije ni malo bezazlena stvar i da je potrebno otvoriti četvoro očiju i ozbiljno razmisliti o angažovanju profesionalnog upravnika!

Pri izboru upravnka razmotrite i koja je cena profesionalnog upravnika i mogući paketi usluga, kako biste bili sigurni da ste odabrali najbolje!

Podeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn