Pet osobina vrhunskog upravnika zgrade

Svi se sećamo predsednika kućnog saveta iz vremena kada smo bili deca. To su obično bili penzioneri, zaduženi za menjanje sijalica i redovno očitavanje vodomera u zgradi. Današnji upravnik zgrade je daleko od toga. On upravlja zgradom kao menadžer bilo kog pravnog lica, sa svim obavezama i izazovima koje jedna stambena zgrada sa sobom nosi.

Upravnik zrade je odgovoran za to da zgrada i sve u zgradi dobro funkcioniše, da se sve odvija po propisima koji su regulisani zakonskim normama o stamebnim zgradama i u određenim rokovima, ali i da ulaz stambene zgrade lepo izgleda na oko i da ispunjava visoke standarde kada je u pitanju higijena. Iako stamebnom zgradom profesionalni upravnik ne rukovodi sam, već ispred zajednice stanara zgrade, upravnik zgrade mora da poseduje osobine neophodne da bi zgrada i ulaz funkcionisali kako treba. 

Ovo su neke od najbitnijih osobina upravnika zgrade:

  1. Organizovanost

Stambena zgrada je živi organizam, koji ima različite potrebe i izazove u realnom vremenu. Često ne ide sve po planu, a upravnik zgrade mora da bude orhanizovana osoba, spremna da reaguje u bilo kom trenutku. Sa druge strane, od toga koliko je upravnik zgrade dobro organizovan, zavisi i da li će se servisiranje liftova sprovesti na vreme, da li su sve zajedničke prostorije u funkciji, da li su svi stanari u okviru stambene jedinice redovno obavešteni o svemu. Osim prirodno urođenog talenta za organizaciju, profesionalni upravnik zgrade mora da ima znanje iz oblasti rukovođenja zgradom, da prođe sve neophodne obuke i da poznaje svoju nadležnost. Zbog toga je profesionalni upravnik zgrade verovatno uvek najbolji izbor.

  1. Znanje

Profesionalni upravnik zgrade rukovodi organizacijom u okviru koje se odvija život porodica. Od njegovog znanja ili neznanja zavisi i kvalitet života svakog od stanara zgrade. Zbog toga su profesionalni upravnici dužni da prođu specijalnu obuku kako bi stekli licencu potrebnu za posao upravljanja i održavanja. Profesionalni upravnici koji su uspešno završili obuku dobijaju licencu od Privredne komore Srbije, bez koje nije moguće baviti se ovim poslom profesionalno.

  1. Posvećenost

Biti upravnik zgrade znači da ste odabrani od strane svojih komšija da upravljate zajedničkom kućom. To je velika čast, ali i odgovornost. Mnogi u tome vide neku vrstu priznanja stamebene zajednice, pa požele da preuzmu odgovornost upravnika zgrade po svaku cenu, precenjujući sebe i svoje slobodno vreme. Upavnik zgrade, kao i sama zgrada, nema radno vreme. To je funkcija koja se obavlja 24 sata, 7 dana u nedelji. Zbog toga je važno da upravnik zgrade bude osoba koja ovu funkciju može zaista da uskladi sa svojim poslom i ostalim obavezama.

  1. Demokratičnost 

Upravnik zgrade nije postavljen da vlada zgradom, već da u ime svih stanara donosi najbolje odluke za stambenu zgradu. Ovo je uvek važno imati u vidu, jer je funkcija upravnika zgrade da stanare ujedini oko najvažnijih stambenih pitanja, da poboljša kvalitet života u zgradi i na kraju krajeva utiče i na cenu samih nekretnina. A za sve to je važno na koji način se uključuju svi stanari zgrade u procese odlučivanja, kao i kako motivisati sve stanare da budu aktivni u zajednici stanara.

  1. Pedantnost

Često se dešava da dva ulaza u istoj stambenoj zgradi deluju dosta drugačije. Jedan je uvek čist, mirišljav i okrečen, drugi baš i ne. Malo je i do stanara, ali zapravo taj utisak mnogo zavisi i od upravnika zgrade. Njegov osećaj za estetiku i higijenu prostora u kojem živimo igra veliku ulogu u tome koliko će biti posvećen i ovim važnim pitanjima.

Postarajte se da vaš izbor upravnika zgrade bude u skladu sa navedenim osobinama, kao i da vam cena upravnika zgrade odgovara!

Podeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn